top of page

Elke in Togo

Ontdek hier mijn wilde avonturen!

1200px-Flag_of_Togo.svg.png
Blog: Kop
Blog: Blog2
Zoeken
  • Foto van schrijverElke Stragier

Blog 13: Compositions

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2019

Proefwerken voor het 1ste, 2de, 5de en 6de leerjaar.


Maandag 18 maart begon voor ons week 6 van het Togolees avontuur. Deze week stonden ook de proefwerken voor het 1ste, 2de, 5de en 6de leerjaar gepland. Een bizarre week! Een korte planning van deze week:

- Maandagochtend: proefwerken voor het 1ste en 2de leerjaar

Het 5de en 6de leerjaar krijgen herhalingsoefeningen, het 3de en 4de leerjaar alsook de kleuters moeten zich nuttig bezighouden zonder leerkracht.


- Maandagnamiddag: school voor het 5de en 6de leerjaar

- Dinsdagochtend: proefwerken voor het 5de en 6de leerjaar

Andere leerlingen moeten zich nuttig bezighouden zonder leerkracht.


- Dinsdagnamiddag: iedereen vrij

- Woensdagochtend: proefwerken voor het 5de en 6de leerjaar

Andere leerlingen moeten zich nuttig bezighouden zonder leerkracht.


- Donderdagochtend: Leerlingen zetten de klaslokalen op stelten, want de leerkrachten verbeteren ondertussen de laatste proefwerken.


De leerlingen spelen spelletjes om hun tijd te laten voorbijgaan.




Dit is Augustin, de zoon van mijn leerkracht.

- Donderdagnamiddag: iedereen is thuis en mag ‘reposeren’ van de zware week, ook de leerkrachten!

- Vrijdagochtend:


Aankomst om 7u. Er is slechts 1 leerkracht en 1 leerling aanwezig. De school begint normaal om 7u20, maar de leerlingen stromen pas toe rond 8 à 9u. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder een zware regenval van de voorbije nacht alsook het einde van de proefwerken waardoor op tijd komen plots niet meer van tel is.


Terwijl ik met de eerste leerlingen zit te wachten op de anderen, geef ik hen een cursusblad en een tekenpotlood om zich bezig te houden.


De leerkrachten zitten de eerste 2 uur van de dag te wachten tot de leerlingen komen opdagen.


Rond 9u waren alle leerkrachten aanwezig en begon het ‘conseil’. Hierin worden agendapunten besproken. Dit ging door tot 11u30. Wat de leerlingen ondertussen deden? Die probeerden hun tijd te vullen met eten en spelletjes te spelen op de speelplaats, zonder leerkracht. Er was geen enkele leerkracht die de moeite deed om de leerlingen op de hoogte te brengen van de ochtendplanning.


Om 11u30, het uur dat de school normaal afgelopen is, begon de proclamatie. De leerlingen gingen per klas in een rij staan. De leerkrachten stonden op een verhoog. De directeur sprak de school kort toe over de voorbije inspanningen die geleverd werden met de compositions. De leerkracht van CM2 deed ook nog een woordje over hoe belangrijk het is om vooruit te gaan en niet te blijven trappelen of een rang naar achteren te schuiven.


Hierna nam een leerkracht telkens het puntenschriftje en riep de namen af van de leerlingen die boven de helft scoren. Ze startten bij het 1ste leerjaar en eindigden bij het 6de leerjaar. Telkens werd de eerste leerling van de klas afgeroepen, vervolgens de tweede, om te eindigen bij de laatste leerling die geslaagd was. Deze leerlingen mochten vooraan plaats nemen. De andere leerlingen bleven zielig achter. Zowel de directeur als de leerkracht die de namen afriep schudden de geslaagde leerlingen één voor één de hand. Om jullie een idee te geven van het aantal geslaagden: min 10 tot max 18 leerlingen van klassen met een gemiddelde van 40 leerlingen hadden minstens 50%.


Toen de proclamatie op zijn einde liep, sprak de directeur de leerlingen nog even toe. Hij deelde de vakantieperiode mee: iedereen wordt terug op school verwacht op woensdag 3 april. Nadien werden de klassen op orde geplaatst en geveegd, om na de vakantie met een schone klas te beginnen. Vervolgens werd de vakantie ingezet!


Alle klassen nemen plaats om nadien te horen te krijgen wie geslaagd is. Hier vindt u Prisca, de eerste naam die wordt afgeroepen van het 4de leerjaar.



De namen van de geslaagde leerlingen van het 4de leerjaar worden afgeroepen.

De directeur schudt de handen van alle geslaagde leerlingen (klas CE2 = 4de leerjaar).


Hier vindt u de geslaagde leerlingen van het 5de leerjaar. Enkele verdwaalde kleuters lopen errond. ;-)

De andere leerlingen wachten in spanning af. Enkel wanneer ze hun naam horen weten ze dat ze geslaagd zijn.

Hier vindt u de resultaten van de afgelopen proefwerken.

- Vrijdagnamiddag: start van de vakantie! Geen school meer tot woensdag 3 april. Dit is de paasvakantie die dit jaar niet bij Pasen aansluit.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page