top of page

Elke in Togo

Ontdek hier mijn wilde avonturen!

1200px-Flag_of_Togo.svg.png
Blog: Kop
Blog: Blog2
Zoeken
  • Foto van schrijverElke Stragier

Blog 3: Rondleiding Sichem en scholenbzoek

Bijgewerkt op: 21 feb. 2019

De aankomst


Gisteren vertrok ons vliegtuig omstreeks 11 uur in Zaventem. Na een kennismaking met de studenten van Antwerpen en Hasselt op het vliegtuig, werd het tijd om richting Sichem te vertrekken. De eerste taak stond al klaar: Hoe krijgen we al die valiezen in het busje? Na een zwaar geladen auto, die wellicht veel trager reed door het aantal kilo die hij met zich meebracht, gingen we de rit naar Sichem aan. Dit was al een heus avontuur! We werden van links naar rechts helemaal door elkaar geschud, om de bulten in de weg te ontwijken. Toen werden we verwelkomd in Sichem door de lokale bevolking, alsook Marion en Joseph, de twee Franstalige vrijwilligers die hier ook enkele maanden verblijven. We aten samen spaghetti en nadien installeerden we ons in de kamer. Hoe overleven we deze hitte? ’s Nachts bedraagt de temperatuur namelijk 28 graden, overdag kan het wel 33 graden zijn.


Naast mij zit Seline en achter mij de 2 studenten van Antwerpen :)


De luchthaven van Lomé

Onze kamer!

Dinsdag 12 februari 2019: rondleiding Sichem


Na een verschrikkelijke nacht werden we wakker gemaakt om 5u ’s ochtends door de kippen in het dorp. Seline, mijn medekamergenoot en ik schoten in de lach. Nadien was het de uren aftellen tot het ontbijt om 8u klaarstond. We mochten van de bevolking eens uitslapen. 8u wordt hier dus beschouwd als uitslapen. De dagen beginnen hier al van 6u ’s ochtends, dan komt de zon op en ’s avonds gaat de zon onder om 18u. Perfect 12 uur licht en 12 uur donker. Om 10 u ’s avonds heerst er een stilte over gans het dorp. Vervolgens kregen we een rondleiding door Esé, een plaatselijke bewoonster, die ons door Sichem heen leidde. In slechts 10 minuten hebben we het dorpje helemaal rondgewandeld. Tijdens onze wandeling kwamen we de varkens, geiten en konijnen tegen. Deze dieren worden hier gekweekt om te eten en/of te verkopen. Het is er niet gebruikelijk om de dieren te vergezellen, zoals we gewoon zijn in België. Ook brachten we een bezoekje aan de lokale schoolbibliotheek en plantages, waar ze zaden verplanten en later in het dorp planten of verkopen. Ook bevindt er zich in dit dorp een naaiatelier, waar ze op maat gemaakte kledij maken. Hier kom ik zeker eens terug 😉.




Dinsdag 12 februari 2019: scholenbezoek


Om 14u30 kwam Arsène, de contactpersoon tussen de stagiaires en de scholen, ons ophalen met het busje, om de verschillende stagescholen een bezoekje te brengen. De eerste stageplaats was de school in Zeglé, gelegen naast Sichem. Hier zullen Charlotte en Seline (2 medestudenten van Vives) stage lopen. De directeur kwam ons verwelkomen en riep enkele leerlingen om stoelen en banken te plaatsen onder de boom. De leerlingen waren erg jong en konden met moeite de stoelen plaatsen, maar het werd niet geapprecieerd om hulp aan te bieden. Wij zijn hun gasten en ze willen pronken met hun school. We voelden ons enorm schuldig, omdat we als luie Belgen stonden toe te kijken hoe de leerlingen aan het sukkelen waren. Blijkbaar is het daar de gewoonte om gasten te verwelkomen buiten, onder de bomen. Nadien nam de directeur ons mee om de verschillende klaslokalen te tonen. De leerlingen zingen spontaan voor de directeur en staan allemaal rechtop. Deze school bezit een vijftal leerkrachten en klassen tot wel 90 leerlingen. Seline heeft een vrouwelijke leerkracht die op dat moment aan het lesgeven was met haar kind op de rug.


We vervolgden onze namiddag naar het schooltje in Haghblevou. Wat me meteen opviel, waren de twee klaslokalen die zich buiten, in open lucht bevinden. Ook op deze school moesten leerlingen zware banken naar buiten verslepen om ons te laten zitten. Hier zullen Lotte en Sara stage lopen, de twee Antwerspe studenten.


Uiteindelijk was het mijn beurt! We kwamen toe in het schooltje van Sichem. Ik zal hier 3 maand stage lopen samen met Evelien, een medestudent van Vives en ook een Kazou’er! Helaas werden we hier teleurgesteld. Onze directeur was niet aanwezig, waardoor we terug vertrokken. Geen rondleiding hier! Tijd om terug te keren.



Seline en Charlotte in hun stageschool in Zeglé.

In Haghblévou krijgen 2 klassen buiten les.

Sara en Lotte in hun stageschool.

Dinsdag 12 februari 2019: voetbalmatch


Na het avondeten, stelden Marion en Joseph voor om samen de Champions League te gaan bekijken in Zeglé, zo’n 20 minuten wandelen van Sichem. Manchster speelde tegen PSG en aangezien Marion en Joseph uit Frankrijk komen, gingen we mee supporteren! 😊 Ik verwachtte een bar, met een groot scherm, uiteindelijk werd het een klein Tv-schermpje, waar een 100 man rond zat. Correctie: het Tv-scherm stond langs de ene kant van de weg, de supporters stonden langs de andere kant van de weg. Af en toe kwam een auto voorbij of passeerden er motto’s. Wat ’n gek zicht! Onvoorstelbaar om te geloven!

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page